H2Ultra Trailrun 2024

H2Ultra Trailrun 2024

Lördag den 14 september på Bergagården, Hunneberg


Skogsvargarnas Ultra-tävling!

Anmälan till 2024 är nu öppen, fram till torsdag 12/9!

PM H2 Ultra:

Plats: Bergagården Hunneberg Vargön. Parkering till tävlingscentrum 300m följ pilar.

Banan är uppmärkt med blå pilar och blåvita snitslar och reflexband  och går på Halle och Hunneberg som är 2 platåberg och ligger vid Vänerns södra inlopp.
Reseberättelse om banan och karta finns längre ned på sidan.

Säkerhet:

Alla ska ha med sig egen vätska då det är ganska långt mellan vätskekontrollerna, gäller alla tre bansträckningarna.
Ta med mobil. Tel Tommy 0768944395 Peter 0705249617.

9 vätskekontroller på 100 km 4 på 50km 0ch 2 på 28km. På alla vätskekontroller finns det, vatten, sportdryck (Umara)  banan, choklad, saltgurka och godis.

Servering: Fika och hamburgare finns på Bergagården.

Medaljer till alla deltagare och pokaler till de tre bästa i varje klass, dam och herr.


 

Dusch och toaletter finns på Bergagården.

Uthämtning av nummerlapp i god tid innan start.

Starttider 50 0ch 100km klockan 07.00 vid Bergagården

Starttid 28 km klockan 10.00 vid Bergagården

Deltagare på 100 km medtag pannlampa på loop 2, det mörknar.

Deltagande sker på egen risk.

En reptid kl 15:00 vid sista möjlighet till varvning på 100 km och vid vätska 2 70 km kl 19:00, för att tävlingen inte ska bli så utdragen.

Finns intresse för GPX-fil av banorna kontakta Peter mail peter.stromdahl10@gmail.com 

 

Tävlingen ingår i ITRA National LAEGUE 2024 Sweden och är ett ITRA index race där
man kan samla index-poäng.

Länk till ITRA arrangemang, där finns information om banprofil och bansträckningar.  https://itra.run/Races/RaceDetails/H2.Ultra.100K/2024/88487
Mer information kommer senare.




Klasser och längder: 

Herr och Dam 100 km "Vargen" ITRA Points:  start kl. 07.00 vid Bergagården,

Herr och Dam 50 km "Älgen" ITRA Points: .  OBS! start kl. 07.00 vid Bergagården. 

Herr och Dam 28 km "Hjorten" ITRA Points:  start kl, 10.00 vid Bergagården. 

Anmälan https://raceid.com/sv/races/11537 senast torsdag den 12 september.

Anmälan på plats är möjlig senast 1 timma före start i mån av plats och med 100 kr högre anmälningsavgift.

Medlemmar har rabatt och kostnad är då 100 kr, välj rabattkod 400 för distans 100 km och rabattkod 300 för distans 50 km och 28 km. Summan ska då bli 100 kr för medlemmar.


Banan är uppmärkt med blåa enduropilar och blåvita snitselband.
Många fina platser besöks under banan, med utsikter, torp och badplatser.
Service med vätskedepåer kommer finnas utmed banan men det är obligatoriskt att medtaga egen vätska, som kan fyllas på.
Tält finns på Bergagården där man kan lämna sin kappsäck för er som springer 100 km.
Karta och beskrivning om omgivningarna man passerar, historia och sevärdheter se nedan reseberättelsen.

Vätskesponsor:

https://umarasports.com/butik/under-aktivitet/u-sport-108#model=366
Vid målgång på alla banor, på 28 km samt 4 vätskor utmed banan, på 50 km banan 6 vätskekontroller.
På 50 km och 100 km Ultra medtages vätska av deltagarna men det finns 4 st vätskekontroller på varje varv och vid varvning alltså 9 st utmed banan. Det går att fylla på vätska vid kontrollerna.
Bananer och vätska efter målgång.

Nummerlappar för tidtagning fås innan start.
Meddela mobilnummer innan start till funktionärer för ev. kontakt utmed banan.

Kontaktperson: Tommy Avekvist 076-8944395 tgeson@telia.com 

English version:

H2Ultra Trairun 2024 Saturday 14 september at Bergagården, Hunneberg, Vargön Sweden.

Skogsvargarnas Ultra competision!
Competision are ITRA index race!
Welcome in Trailrun at 100 km or 50 km or 28 km. Competition at Bergagården, Hunneberg, Vargön, Sweden. Parking distance 300 m.

Track at 100 km goes in 2 loops at 50 km, track goes in Hunneberg or Halleberg. Many altitude meters goes on this loop. Track 28 km goes on Hunneberg.

Classes and distance:
Men and Ladies 100 km "Vargen" start kl. 07.00 at Bergagården,
Men and Ladies 50 km "Älgen". OBS! start kl. 07.00 at Bergagården.
Men och Ladies 28 km "Hjorten" start kl. 10.00 at Bergagården.

Registration website: https://raceid.com/sv/races/11537. Last entry date September 12th.

Entry is possible on the comitition day one hour before start if there is vacancies. The entry fee will be SEK 100 higher. 

Tracks marked by blue arrows. Many nice places on track. Service with drink-stations gets on track, but take with your own liquid.
Map and more discription see homepage later.
Collect your number bib before start.

 

Welcome!

OK Skogsvargarna

Reseberättelse:

Hjorten 28 km bana:
Starten går vid Bergagården sen följer man OK Skogsvargarnas 5 km motionsspår de första 2 km, vidare in på en mindre stig åt höger och över ringvägen efter ca 3km. In på första banvallen (gammal skogsjärnväg) Efter ca 1,5 km går banan ihop samma som 50 och 100 km resten.

2 vätskekontroller en vid 8,5 och en vid ca 20 km.

 

 

Vargens 100 km och Älgens 50 km bana:

Loppet startar på Bergagården på Hunneberg. Det är hemmaarena för OK Skogsvargarna som är en orientering, skid och traillöparklubb.

Tävlingen startar på Elljusspåret och följer de ca 1 km, lättsprunget motionsspår med lite kupering, viker sedan av på en mindre stig ned mot Byklev och Byklevsfallet där uppfartsvägen är från Vargön.

(Klev är en backe eller klippskreva som man kan använda för att komma upp eller ned från berget)

Du korsar bilvägen och följer infartsvägen till minigolfen, där springer du rakt uppför backen förbi vandrarhemmet Hunnebergs Gård, 200 meter senare korsar du stora bilvägen och fortsätter nerför backen in mot samhället Vargön.

300 meter senare svänger du höger genom vägtunneln och följer vägen åt vänster nerför backen sen direkt höger, fortsätt följa vägen och håll till höger uppför backen.

Nu är du på väg uppför Halleberg och på höger sida om dig har du den delen som kallas Häcklan.
På Häcklan finns det något som kallas ättestupan. Enligt sägnen så gick man upp där när man blev gammal eller sjuk och så hoppade man ner och dog så att man inte skulle vara en belastning för någon annan.
En annan sägen om Häcklan är att Valhall var här vid den högsta punkten. Där satt Oden vid Lidskjalf och hade utsikt över hela världen.

Spring vidare uppför backen, efter första krönet kommer man till ett hus där Lewi Petrus föddes, han var pingstpastor och var den som tog initiativet till att starta partiet kristen demokratisk samling (Kds) dagens KD.

Nästa väg (bom) som man kommer till på höger sida är den som går till Häcklan. Du ska springa förbi den och in nästa stig (vid lilla stugan) som går in till en Dal som kallas Bokedalen, det är som en lång allé, med planterad bokskog.  

Följ stigen som går svagt uppför tills du kommer till en parkering uppe på berget.

Korsa vägen så kommer du in på en annan stig, den här stigen följer bergskanten norrut och är ganska teknisk. Efter ca 2km passerar du något som kallas för Björkås trappor, det är en byggd stig /trappa uppför berget. Vid Björkås trappor finns det en utsiktsplats över Vargön och Vänersborg som man kan stanna vid om man vill.

Nu blir det ganska lättsprunget ett tag, stigen blir lite bredare och det går lite lätt nerför. Efter någon kilometer eller så kommer du fram till ett gammalt torpställe som heter Uggledalen, där finns det 2 grindar som man får stänga efter sig, ibland går det kor där.  du följer stigen fram till grusvägen, och följ åt vänster.

Spring på grusvägen ca 800m, sen in på en liten stig som går till höger efter Hallsjöbäcken. Hallsjöbäcken går till bergskanten och vattenfallet Skäktefallet (Brudslöjan) denna stig följer du ca 1,5 km Tills du kommer till asfaltsvägen och där är den första vätskekontrollen vid ca 8km. Efter den följer du stigen rakt fram mot Hallsjön, som är Hallebergs enda sjö.

När du kommer fram till sjön ska du följa stigen som går närmast sjökanten och fram till kungens kök, där kungligheterna äter lunch när dom är här och jagar älg.
Du fortsätter stigen utmed Hallsjön till sjöns ända och där vänster upp till grusvägen, där vänster igen och uppför backen förbi radarstationen, vägen övergår i stig.
Här är banans högsta punkt ca 155 meter över havet.
Följ nästa stig rakt ca 2km till ännu ett torpställe, detta heter Ekebacken.

Nu blir det asfalt en liten bit, du ska följa bilvägen och hålla höger vid korsningen och kommer snart fram till en vändplan. Nu är du så långt ut på Halleberg som man kan komma med bil.

Den här delen av berget kallas för Hallesnipen, här finns det flera intressanta ställen att besöka t ex Ovandalen som är en dalgång som går ända ner till vattnet och är fantastiskt vacker på våren när ramslöken blommar och också Predikstolen är värt ett besök, som är en utsiktsplats ut över Vänern.

Du ska inte ut på Hallesnipen den här gången, följ stigen åt höger tills Du kommer till kleven Svallklev. Kleven är stenig så ta det försiktigt, den går ända ner till vattnet och där finns en stenpir som användes förr för att hämta kalk.

Du ska inte ända ner utan ska följa en stig som går åt höger.

Om man svänger vänster här i stället så kommer man efter ca 400 meter till något som kallas för den glömda staden, det är flera övergivna kalkugnar som bara står där och förfaller, också värt att besöka vid lämpligt tillfälle.

Stigen går lätt nerför och är ganska stenig, efter ca 1,5 km kommer du till Gaddesanda badplats och följer Vänern en liten bit på sandstranden.

Efter badplatsen kommer du till en grusväg, de närmaste 1 - 2 km är grus och skogsväg. Först kommer du till en vändplats, spring rakt fram vid den, sen följer vi vägen till en stor lada där tar du höger till en raka följt av en uppförsbacke och vidare upp i Skytteklev, en brant stig uppför Halleberg med de vackra kalkstensgrottorna, väl uppe på Halleberg igen följer man mindre stigar ca 1,5 km (krösa stigen) fram till en brant klev nedför Krösaklev, ta här försiktigt, den är stenig och svårsprungen, när man kommer ned för berget igen följer du bara grusvägen utmed bergskanten ca 500 m.

Till slut kommer du ut på asfaltsvägen (Vänersnäsvägen) och efter några hundra meter kommer korsningen (Munkesten) där du svänger vänster och springer utmed den stora vägen 150 meter, över järnvägen och passerar också över stora vägen, där har vi där har vi vätskekontroll 2 ca 20 km.
Ta det försiktigt vid vägpassage!

Fortsätt över gärdet tills du kommer till en stig åt vänster och den följer bergskanten fram till viltklev och där skall du upp på Hunneberg.
Kleven är ganska brant och på några ställen finns rep att ta hjälp av.

Väl uppe så kommer du ut på en stig (milspåret) den följs åt höger i ca 1km sen ta vänster enligt blå pilar. Nu är du nära kolmilan vid Erdalen och om vinden ligger rätt så kan man till och med känna kol-lukten, spring en liten bit sen vänster igen och uppför backen ut på nästa stig som också är milspåret fast åt andra hållet. Följ stigen en liten bit på hygget, sen höger och så kommer du strax ut på en grusväg.

Det är den stora grusvägen som går runt berget (ringvägen), där svänger du vänster och springer där en bit, kanske 500 meter innan du ska svänga höger in på nästa stig.

Den är förmodligen lite blöt och kan korsas av ett och annat träd. Du kommer ut på en lite större stig efter ca 1 km som kallas för Sjoastigen, nästa stig som du kommer till efter några hundra meter är stigen från Grålagg (ett mysigt gammalt torp) tag vänster vidare ut till grusvägen vid Trohult, höger där och följa grusvägen en liten bit sen vänster in på banvallen (den gamla skogsjärnvägen). (Här går loppen ihop 28 km, löparna följer samma sträckning som dom andra till mål) följ den stigen (blå cykelled) fram till grusvägen nu är du vid Långedalen.

Följ grusvägen åt Höger ca 1km, ta där vänster och du kommer till en sjö som heter Långevattnet där höger ska du följa en stig ut med sjön.

En liten bit in på stigen så finns det ett utedass om behovet uppkommer och även ett nybyggt vindskydd om man är sugen på att komma hit igen.
Långvattnetstigen är fin och lite småkuperad.

Efter 1,5 km ta vänster ut på grusväg, följ den ca 500 meter fram till vätskekontroll 3 (Vätskekontroll 1 28km) som ligger vid en korsning. Efteråt ska du springa åt vänster mot ett gammalt torpställe som heter Löne. Där börjar Lönestigen som går över naturreservatet Öjjemossen.
I naturreservatet finns det färre markeringar med snitslar, förrän reservatet slutar igen(ca 1 km).

Efter en km till så delar sig stigen och där tar du vänster och då går stigen norr om Grinnsjön.

Här finns det mycket fin natur att titta på om man har tid till det och även vindskydd. Vi kommer att följa Grinnsjön både på den stigen och även på nästa stig söder sjön tills du kommer ut till grusvägen mot Fagerhult, vid Fagerhult finns det kungastenar på vänster sida av grusvägen, Där man kan se vilka kungligheter som varit här och jagat älg.

Därefter vänster i vägskälet och uppför backen på grusvägen, där finns en brunn med drickbart vatten om man är törstig.

Efter brunnen sväng höger in på gamla Fagerhultsvägen, som inte är en väg utan en stig. Har det regnat så kan det vara lerigt till en början. Känslan är också att stigen går svagt uppför.

Håll vänster efter ca 1km, där kan man om man har tur få en skymt av Igelsjön, där finns 2 vindskydd, fortsätt att hålla vänster och följ stigen fram till Ringvägen. Där tar du vänster på stora grusvägen som du ska följa i cirka en km, sen höger förbi en bom och strax efter höger igen. Följ grusvägen fram till Storeklev och håll där vänster och där ska du springa nerför backen.

(En bit ner i backen så står det en backstuga där familjen Rost bodde i slutet av 1800 talet, 9 personer bodde i torpet på 7,3 m2. En av sönerna bodde kvar till strax före sin död 1941), efter stugan tag in till höger och direkt höger igen för stig uppför den gamla kleven (Storeklev), en bit upp i backen tag vänster och följ stigen som går höger och upp till Fristorp Gransjö en väldigt fin stig med olika natur, men den kan vara ganska krävande både höjdmetermässigt och tekniskt, totalt så är stigarna som springs på utmed bergskanten ca 6 km.

Första delen fram till Prästeklev är ca 3 km där har vi vätskekontroll nr 4 ca 43 km (vätskekontroll 2 28 km). Sen går det uppför en bit och du springer resterande 3 km utmed bergskanten, där passeras ovanför V Tunhems kyrka. Efter det så kommer du ut på ringvägen igen, tag vänster och följer den i ca 500m.

Stigen som kommer nu kallas barrstigen och den är en del av röd cykelled den är ca 3 km, ganska trevlig stig som det går att hålla hög fart på om man nu orkar det efter drygt 45 km.

Nästa stig kallas för Styrevägen till kyrkvägen, spännande namn. Den är ca 500m sen vänster ut på kyrkvägen som är en grusväg som man använde förr när man skulle till kyrkan i V Tunhem kanske 400 m nedför innan du kommer till en för oss nygammal stig. En gammal stig som nästan glömts bort och nu röjts upp och börjat användas igen kanske 600 m lång sen vänster in på röd cykelled och följer den förbi ett kalhygge, håll höger och fram till sprängda kanalen för utloppet till sjön Eldmörjan. Nu ska du över ringvägen igen och sen grusväg ca 100 m, tag höger.

Nu är det bara upploppet kvar, ca 600 m lättsprungen stig. Grattis nu har du sprungit 50 km minst! välkommen till mål eller varvning. Där är vätskekontroll 5.

Lycka till !
OK Skogsvargarna

Bansträckning/Tracks:

 

Sponsorer:

 

 

Foto: Eng foto (Kent Eng).

Hjärtligt välkomna!

OK Skogsvargarna